Víz világnapja

2016. március 22.

Ma van a víz világnapja. Minden évben ez az a nap, amikor az egész világon programok ezreit rendezik annak érdekében, hogy végiggondoljuk, mit is jelent számunkra a VÍZ. Szakembereink évek óta részt vesznek víz világnapi programok szervezésében, tartunk előadásokat, kísérleteket iskolásoknak, óvodásoknak. Számos esetben tapasztaljuk, hogy az diákok teljesen természetesnek veszik, hogy a csapból fogyasztható, egészséges ivóvízhez jutnak. Pedig a világ nagy részén ez sajnos messze nem természetes… Mindent meg kell tennünk azért, hogy édesvíz készleteinket megőrizzük. Mindennapjaink és létezésünk ezernyi szállal kötődik a vízhez.

A víz egészen csodálatos, kivételes sajátságokkal rendelkező anyag. Csakhogy megszokás miatt nem vesszük észre ezeket a különlegességeket. A víz az egyetlen anyag, amely mindhárom halmazállapotban természetesen előfordul a Földön.

A szilárd víz (vagyis a jég) könnyebb a folyékony víznél. A víz az egyetlen ilyen anyag. Minden más anyag esetében a szilárd forma lesüllyed a folyadék aljára. A jég fent marad a víz tetején. Ráadásul a jég rossz hővezető, ezért valamelyest megvédi az alatta lévő vizet a megfagyástól. Ezek az okai annak, hogy a vizek alja nem fagy be télen, s így a vízi élővilág télen „vígan” elvan a jégpáncél alatt.

„Víz!… Nem szükséges vagy az életben: maga vagy az élet!”

/Saint-Exupéry/