Szakértői összefoglaló rezilienciavizsgálatokról

Az Európai Bizottság 2021-ben fogadta el azt az iránymutatást (Commission Notice — Technical guidance on the climate proofing of infrastructure in the period 2021-2027), amely segítségével az infrastruktúrális projektek éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességét szeretné támogatni. Ez az éghajlatváltozási rezilienciavizsgálat vagy klímareziliencia vizsgálat.

Mire jó a rezilienciavizsgálat?

Egyre többen keresnek meg minket ilyen rezilienciavizsgálat elvégzésével, és azzal a kérdéssel, hogy mire jó ez. Általánosságban azt tudjuk elmondani, hogy a vizsgálat elő segíti az éghajlatváltozással kapcsolatos megfontolások érvényesítését az infrastrukturális projektekre irányuló jövőbeli beruházások és az ilyen projektek kidolgozása tekintetében. Legyen szó akár épületekkel, hálózati infrastruktúrával vagy épített rendszerekkel és eszközökkel kapcsolatos projektekről, szükség lehet a vizsgálatra. Segíti felmérni a projekt vagy az általa érintett környezet érzékenységét, illetve támogatja a megfelelő tervezési kritériumok kiválasztását.

Az éghajlatváltozás hatásai már most is következményekkel járnak bizonyos hosszú élettartamú eszközök és infrastruktúrák – például vasutak, hidak vagy erőművek – szempontjából. E hatások a jövőben várhatóan fokozódni fognak. Különös gonddal kell eljárni például az azokon a területeken megvalósuló építkezések esetében, amelyek érzékeny társadalmi csoportot érintenek (óvodák, idősek otthona, kórházak stb.). Alapvető fontosságú a klímasemleges és az éghajlatváltozás hatásaival szemben reziliens jövőre felkészült infrastruktúra egyértelmű azonosítása – és ebből következően az abba való beruházás.

Az Európai Unió szemlélete

Röviden, az Európai Unió biztosítottnak szeretné látni, hogy az általa finanszírozott (nemcsak pályázati támogatások, hanem pl. zöld hitel programok is) beruházás összhangban van a Párizsi Megállapodással. Továbbá az uniós éghajlat-politikai célkitűzéseknek, az energiahatékonyság elsődlegességének elvének és a jelentős károkozás elkerülését célzó elvnek való megfelelést is ellenőrizni szeretné.

Hogy tudunk mi segíteni?

Amennyiben éghajlatváltozási rezilienciavizsgálatot szeretne készíttetni, kérjük, hogy klímavédelmi szakértőnket, Baloghné Gaál Zsófiát keresse. Ezt megteheti a 20/299-8960 telefonszámon vagy az info(scarabeus)scarabeuskft.hu email címen. Ajánlatunkat kérheti az űrlapunkon keresztül is. Cégünk 30 éves szakmai múlttal, magas minőségű munkával és elérhető árakkal áll rendelkezésére.

Megtalál minket a Facebookon is.