Hulladékgazdálkodás

A környezetvédelem talán legismertebb, és legkézzelfoghatóbb szakiránya a hulladékok gyűjtésével, szállításával, kezelésével és ártalmatlanításával foglalkozik. Magánszemélyként is tudjuk, hogy nem gyűjthetjük bárhol keletkező hulladékainkat. és nem szállíthatja el akárki.

Ezek egy vállalkozásra fokozottan érvényes szabályok. Magyarországon a hulladékokkal kapcsolatos alapfogalmakat és tudnivalókat a 2012. évi CLXXXV. a hulladékról szóló törvény tartalmazza. Egy tevékenység megkezdésekor kiemelten fontos megvizsgálni, hogy annak folytatása során milyen hulladékok keletkeznek, és azok gyűjtésére, hasznosítására, ártalmatlanítására milyen szabályok vonatkoznak.

A 309/2014. (XII. 11.) Korm. rendelet a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről előírásai szerint mennyiségtől függetlenül köteles a hulladék termelője, gyűjtője, szállítója, közvetítője, kereskedője és kezelője a tevékenysége során telephelyenként és hulladéktípusonként képződő, mástól átvett, másnak átadott vagy általa kezelt hulladékról az adott telephelyen nyilvántartást vezetni.

Amennyiben a keletkezett hulladék mennyisége meghaladja a Kormányrendeletben előírt mennyiséget (veszélyes hulladék esetén a 200 kg-ot, nem veszélyes hulladék esetén a 2000 kg-ot, nem veszélyes építési-bontási hulladék esetén az 5000 kg-ot), úgy a nyilvántartás mellett adatszolgáltatási kötelezettsége is van a tevékenységet végző vállalkozásnak.

Amennyiben valamelyik szolgáltatásunk felkeltette érdeklődését, kérjen ajánlatot és szakértőink hamarosan kapcsolatba lépnek Önnel.