Rezilienciavizsgálat

Az éghajlatváltozási rezilienciavizsgálat olyan folyamat, amely az éghajlatváltozás mérséklését és az ahhoz való alkalmazkodást célzó intézkedéseket integrálja az infrastrukturális projektek fejlesztésébe.

Mikor és miért van rá szükség?

Az Európai Parlament és Tanács 2021/1060 rendelet 73. cikke alapján kötelező elvárás minden olyan beruházás esetén, amely legalább 5 éves élettartamú infrastruktúrát érint.

Az Európai Bizottság az infrastruktúrális projektek éghajlatváltozással szembeni ellenállóképességét szeretné támogatni, valamint a beruházásokból származó kibocsátások 2050-re kitűzött klímasemlegességi célokhoz való illeszkedését is biztosítani kívánja. Erre azért van szükség, mert a globális éghajlatváltozás valamilyen módon minden tevékenységet, beruházást érint. Az éghajlati rendszerben tapasztalható változások növelik a súlyos, bizonyos esetekben irreverzibilis károk kockázatát.

Hogy zajlik a folyamat?

Az éghajlatváltozási rezilienciavizsgálat folyamatát, valamint annak módszertani keretrendszerét az Európai Bizottság határozta meg.

A vizsgálat során

  • meghatározásra kerül a projekt eredményeképpen várható üvegházhatásúgáz-kibocsátás változás, valamint az, hogy összhangban van-e az Európai Unió által kitűzött emisszió-csökkentési célokkal.
  • felmérjük, a létrejövő infrastruktúra érzékenységét az éghajlatváltozás várható hatásaival szemben.
  • elemezzük, hogy a tevékenység megvalósításának helyszíne ki van-e téve és milyen mértékben az éghajlatváltozásnak.
  • értékeljük a várható kockázatot, valamint a projekt adaptációs kapacitását.
  • javaslatot teszünk a kockázatok mérséklésére.

Miért dolgozzon velünk?

Cégünk 1993-as megalakulása óta a hazai környezetgazdálkodás területén tevékenykedik, fő tevékenységünk a mérnöki tanácsadás és szakértés. Tapasztalatunk és szakmai képesítéseink lehetővé teszik, hogy a jogszabályi előírásokat, a szakmai követelményeket, a felhasználók igényeit és a felelős környezetgazdálkodás szempontjait összetetten tudjuk kezelni.

Naprakész információkkal, rövid határidővel várják kollégáink a megkeresését! Kérjen ajánlatot az űrlapunkon keresztül vagy az info(scarabeus)scarabeuskft.hu email címen, vagy keressen minket a +36 74/506-388 telefonszámon!

Megtalál minket a Facebookon is, ahol szakmai információkról és aktuális ajánlatainkról is tájékozódhat.